Thailand deel 1

Do 11 jan
In de avond vertrokken van Schiphol, beetje vertraging vanwege de-icing van de vleugels van het vliegtuig. Hopelijk kunnen we vannacht een paar uurtjes slaap pakken voordat we de tussenlanding op Dubai maken. We vliegen met Emirates, veel meer beenruimte dan KLM en mooiere stewardessen.

Vr 12 jan
Slapen is vrijwel niet gelukt. De skyline van Dubai zag er weer prachtig uit, met de Burj Khalifa. We hadden door het late vertrek weinig tijd om wat te zien, konden meteen door daar de gate voor het laatste rukje naar Bangkok.
Tegen zes uur s’avonds lokale tijd op Suvarnabum Airport in Bangkok aangekomen, het was al een beetje donker aan het worden. Omdat we hier eerder zijn geweest konden we de Skytrain naar ons hotel snel vinden. Het hotel lag vlak bij de halte van de Skytrain. Het hotel was het hoogste gebouw van Bangkok, 85 etages hoog met een mooi uitzicht over de stad.
Goede kamer, beetje gedateerd op de 60e etage! Meteen na installatie even naar de top gegaan om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Niet te lang, want we waren moe.

Za 13 jan
Toch gewoon op tijd wakker voor het ontbijt op de 77e etage, lekker buiten kunnen zitten en genieten van het uitzicht ..
Vanavond gaan we naar een cabaretvoorstelling, vanmiddag naar de Chatuchak markt met de tuktuk, altijd weer leuk. Grote markt, lekker gegeten en vrijwel niks gekocht, alleen zeepjes voor Toke, die past op de planten en de brievenbus.

Zo 14 jan
Nog niet helemaal geacclimatiseerd, we werden pas half elf wakker, veel te laat voor het ontbijt. Vanmiddag gaan we drie uurtjes fietsen met Co van Kessel. We hebben ons met de taxi laten vervoeren naar de start van de fietstocht. Toch raar dat een taxi minder kost dan een tuktuk. Taxi voor 8 kilometer kost maar 300 baht, ongeveer 3 knaken.
Leuke fietstocht weer, anders dan de vorige keer dat we hem gedaan hebben. Een leuk stel (Lars en Yvonne) ontmoet waarmee we na afloop wat hebben gedronken op het terras bij River City.
En wie zat daar ook? Sandra Fortuin! Is dat toeval of niet? Even wat gegeten in een pop-up restaurant en daarna naar de Saxophone bar, een muziek café waar we afgesproken hadden met Roeland en Vanda. Gezellig!

Follow on Bloglovin

Phnom Penh 15-17 januari

Ma 15 jan
Naar het vliegveld voor onze trip naar Cambodja, een koffer in het Baiyoke hotel laten staan, die halen we weer op als we terugkomen over een week. We hebben niet alles nodig in Cambodja.
Goede vlucht volgens schema met Thai Smile.
Op Phnom Penh werden we zoals verwacht opgehaald door een gids (Bonton) van Khiri Travel Cambodia en naar ons hotel gebracht. Midden in het centrum. Veel bromfietsen hier. De tuktuk is hier een bromfiets met een aanhangkarretje, wel primitief maar het werkt allemaal als een speer. Mede omdat er geen stoplichten zijn ziet het er allemaal chaotisch uit maar niemand maakt zich boos of druk en alles rijdt zonder probleem langs en door elkaar. Geen getoeter..

Di 16 jan
City trip Phnom Penh. Als eerste een bezoek aan de S21 gevangenis die dienst deed tijdens het bewind van Pol Pot tussen 1975 en 1979. De gevangenis werd gebruikt als “ondervragings” ruimte voor degenen die collaboreerden met de KGB, CIA of een hoog op de ladder van aanzien stonden. Het idee van Pol Pot was dat het leven op het land veel beter voor de mens was dan het leven in de stad, iedereen moest de stad verlaten om op het land te werken. Onder dwang werd Phnom Penh en andere steden omgetoverd tot een spookstad. Tegenstanders werden gemarteld, opgesloten en verhongerd. Het werken op het land werd beloond met een schepje rijst per dag, te weinig om van te leven en teveel om van dood te gaan.
Veel indrukken uit die tijd, schilderijen van de enkele overlevenden van de 2 miljoen omgebrachte Cambodjanen gaven een goed beeld van de omstandigheden. Indrukwekkend!
Als de behandeling in de S21 gevangenis klaar was, mocht je naar Ke Cheung, de plek waar je vervolgens omgebracht werd en je lichaam of verbrand of in een massagraf terecht kwam. Hebben we ook bezocht. De boom waartegen kleine kinderen en baby’s doodgeslagen werden, maakte de meeste indruk…

De rest van de dag verkennen we nog enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Onafhankelijkheidsmonument, Koninklijk Paleis, de Zilveren Pagode en het Nationaal Museum.

Aan het eind van de dag nog even lekker gezwommen in het zwembad van ons Palm Tree Boutique hotel.

 

Follow on Bloglovin

Battambang 17-19 januari

Wo 17 jan
Vandaag de busreis naar Battambang, bijna 500 km maar we zaten lekker voorin en er was genoeg te zien onderweg.
Had niet veel gescheeld of we hadden de bus gemist. Bij het hotel hadden we alleen twee buskaartjes gekregen, geen adres van de bushalte en geen tijdstip van vertrek. Onze gids heeft veel moeite gedaan om alsnog een transfer van hotel naar busstation te regelen maar toen er om half acht nog geen busje was gekomen, werden we wat zenuwachtig. Ten onrechte want een half uurtje later kwam het busje wat meteen het uiteindelijke vervoermiddel bleek te zijn. Alles goed dus.

Do 18 jan
We werden opgehaald bij ons Bambu hotel om de city tour Battambang te doen, een leuk authentiek plaatsje zoals dat heet. Gelukkig werden we met de tuktuk opgehaald in plaats van een taxi. Het werd een heel leerzame rit, bij elke boomsoort werd stilgestaan en verteld wat er zoal aan groeide. Nooit geweten dat mango bomen zo groot waren. De trip leidde langs de bezienswaardigheden van de stad en ook het buitengebied bleef niet onbezocht. Rijstwijn, rijstpapier, bananenpapier, oude koloniale huizen en nog meer werd behandeld. De gids (Tin) was een oudere man die van zijn tiende tot zijn vijftiende de gruweldaden van het Pol Pot regime had overleefd. Hij vertelde erover en zei dat hij nog geregeld last heeft van nachtmerries.
Na afloop van de tocht kregen we een vrucht die goed was als je een te hoog cholesterol niveau had. We zullen hem nuttigen…

 

Follow on Bloglovin

Siem Reap 19-22 januari

Vr 19 jan
Met de boot naar Siem Reap, een tochtje van 8 uren over de rivier en het laatste stukje over het meer van Tonle Sap. Langs de rivier lagen allemaal dorpjes waar de mensen onder primitieve omstandigheden proberen te overleven. Veel visserij.
Het lijkt lang, 8 uren op een bootje en dat is het ook, hadden ook met de bus kunnen gaan maar het is een ervaring die je niet gauw vergeet.
Bij het eindpunt stond de taxi te wachten die ons naar het hotel Central Boutique Angkor Hotel bracht.

Za 20 jan
Vandaag een trip naar Angkor Wat.
Angkor Wat, is een tempelcomplex in Cambodja en het grootste religieuze monument ter wereld..
Het gebied bestaat uit meerdere tempels van zo rond de 12e eeuw. We wilden als eerste graag naar de tempel die bekend staat omdat de bomen zich helemaal in de tempel hebben geworteld (Ta Prohm) de natuur neemt de tempel terug… Leuk om te zien dat het allemaal zo gegaan is en dat er niemand gedacht heeft om een mesje of snoeischaar te gebruiken om de verwoestende kracht van de natuur tot stoppen te dwingen. We moeten de geschiedenis thuis nog maar eens nakijken..
Tweede tempel is de Angkor Tombe, vonden wij eigenlijk het mooist. De derde, de Angkor Wat zelf is immens groot en daardoor indrukwekkend maar kon ons toch niet zo aanspreken.
Weer lekker gegeten bij het Palm Tree restaurant waar de maaltijden 2,50 dollar kosten en het bier 0,75 dollar per blikje. Voor minder dan 10 dollar buikje rond…

Zo 21 jan
Vandaag hadden we eigenlijk nog meer Angkor op het programma maar het hotel heeft twee heerlijke zwembaden en gisteren konden we bijna niet meer de trap op vanwege het vele lopen van gisteren, spierpijn dus lekker bij het zwembad blijven liggen. Het is vakantie ten slotte en als het op werken gaat lijken, doe je iets niet goed…..

Morgen weer naar Bangkok, de huurauto (Nissan) ophalen van de luchthaven en gaan we de rest van onze vakantie in het Zuiden van Thailand rondbrengen..

Follow on Bloglovin

Thailand deel 2

Ma 22 jan

Vandaag vroeg op, 7 uur op vliegveld zijn om terug naar Bangkok te gaan voor de rest van de reis. Het regende maar gelukkig hadden we een taxi in plaats van een tuktuk geregeld. Onderweg zag je mensen ineengedoken de regen trotseren in het in andere omstandigheden leuke traditionele vervoermiddel.

Alles liep gesmeerd, om half twaalf in Bangkok en de auto opgehaald. We moesten eerst terug naar het Baiyoke hotel om de koffer op te halen die daar was blijven staan met de spullen die we niet nodig hadden in Cambodja. Het was druk rondom het hotel, markt en daardoor files. Toen we vlakbij waren is Conny uitgestapt om de koffer te halen, ik hoefde nog maar een paar honderd meter in de file. Toen bleek het een eenrichtingsweg te zijn en ik kwam van de kant waar een inrijverbod gold. Dus weer een stukje omrijden. Na een kwartier was ik eindelijk op de parkeerplaats van het hotel en herenigd met Conny en koffer! Op naar de eerste stop, Maeklong om de railway markt te bekijken…unieke toestanden daar. De trein rijdt 8 x per dag tussen de kramen door!

Het hotel Juntima Place in Amphawa lag een paar kilometer van Maeklong, men sprak daar geen Engels.. Dan wordt het lastig communiceren en vragen waar we het beste konden gaan eten. Google maps bracht tenslotte uitkomst. Maar ook in het restaurant sprak men geen Engels en de kaart was in het Thais en de gerechten onherkenbaar. Conny vroeg om groenten, kreeg een paar rauwe sperziebonen en wortels op een schoteltje en de gebaren alsof er gewokt moest worden begreep men ook niet. Uiteindelijk werd het gefrituurde kippenvleugels en dijen. We hadden trek dus het was best lekker…

Di 23 jan

Vandaag door de zoutvlaktes van het Ban Leam Disctrict gereden, gestopt om te lunchen in Hua Hin en daarna doorgereden naar Khiri Khan, naar het Kuiburi hotel. Leuk hotel aan het strand met een groot zwembad. Als tussenstop best goed te doen. Op onze gang was ook een groep van 25 kinderen van de Ascot International school uit Bangkok gehuisvest. Bij voorbaat hebben we om een andere kamer gevraagd hoewel dat achteraf niet nodig bleek te zijn. Leuke welopgevoede kinderen!

Wo 24 jan

Op weg naar Chumphon. De attractie van vandaag was de Tesco. Geslapen in Chalicha.

Do 25 jan

De Royal Bamboo lodge was onze volgende bestemming. Het hotel ligt in het nationaal park Khao Sok. De buurt lijkt een beetje op Boquete in Panama, heel veel toeristen bureautjes en veel backpackers die een een of meerdaagse jungle trek gaan doen. Wij besloten ons te laten kanoën op de Sok rivier. Onderweg toch een beetje primitief gedaan door koffie te zetten in een bamboe pijp op een zelfgemaakt vuurtje.

’s Middags hebben de de olifanten gewassen. Helaas was er eentje ziek zodat de overgeblevene een echte bofkont was, zoveel aandacht!. Maar het was leuk om die spreekwoordelijke dikke olifantenhuid eens te voelen.

Vrij 26 jan

Vandaag naar de stuwdam gereden die er voor zorgt dat het Ratchaprapha meer er is. Vanuit hier kun je met een longtailbootje het meer op om de beroemde foto te maken. Wij dus ook!

 

Za 27 – 30 jan

Khao Lak Rakkawan Residence, even lekker relaxen in Khao Lak …

Di 30 – 31 jan

Vertrokken uit Khao Lak naar Krabi, het Phra Nang Inn hotel. Te druk voor ons, erg toeristisch! Maar wel een een leuke kookworkshop gegaan bij Thai Charming Cookin school, was erg leerzaam 🙂 De volgende dag naar een mooi strandje geweest (tip Sandra). Daar heerlijk gegeten en een heerlijke massage gehad.

 

Do 1 -11 feb, Kho Lanta

Aangekomen op Koh Lanta, een eilandje in het Krabi district. De ferry hoefde maar een kleine kilometer dus we waren er vlot.

Leuk resort (Lanta Il Mare Beach Resort) aan het strand gevonden. De komende dagen zullen we hier uitrusten van de reis. Geen bijzondere dingen meer gepland.

Zo 4 feb

Om de strandactiviteiten even te onderbreken hebben we vandaag de drie (eigenlijk vier) eilanden cruise geboekt.

‘s Morgens vroeg werden we opgehaald en naar Lanta stad gebracht. Daar wachtte het ‘cruiseschip’ op ons. Samen met nog een twintigtal toeristen zijn we naar Koh Chuek gegaan om daar te snorkelen. Daarna naar Koh Mook om vervolgens naar de verborgen lagune te gaan. Alleen zwemmend via een grot kon je daar komen en de grot was 100 meter lang. We kregen zwemvesten om en de gids ging voorop met een zaklantaarn om in het pikkedonker de weg aan te geven die gezwommen moest worden. Sommigen vonden het best wel een beetje eng.

Lunch op het strand genoten op Koh Ngai, waarna we merkten dat het best hard was gaan waaien, mijn schatting is windkracht vijf, Kho Maa daarom niet bezocht.

Op de terugreis, schuin voor de wind sloeg het boegwater over de reling en was iedereen zeiknat. Gelukkig was het warm.

Zo 11 feb

Het zit er weer op, we hebben weer een fantastische reis gehad!

Terugreis naar Bangkok Airport

Follow on Bloglovin

Phuket

Eerste keer in Phuket

Na een voorspoedige vlucht met Malaysian Airways zijn we op de luchthaven van Phuket aangekomen. Het eerste stukje met een airbus naar Kuala Lumpur, het tweede stukje met een kleiner vliegtuig naar Phuket.

Wij denken wel eens dat de zaken op Schiphol goed geregeld zijn, maar hier in Phuket waren we supersnel gestempeld door de douane en de koffers lagen ook al op de band.

Voor de diverse stranden waren vaste taxiprijzen, dus de rit naar Bangtao Beach was ook zo geregeld. Er viel niet te onderhandelen, zeker niet met Conny in de buurt.

Zo tegen twaalf uur (18 uur nadat we in Schiphol zijn opgestegen) hadden we de koffers uitgepakt in het hotel Bangtao Varee Beach.

Het was heel rustig op het resort, we hadden het zwembad alleen. De overige gasten kwamen later op de middag van het strand terug. Wij waren te moe om iets te ondernemen. Tegen etenstijd naar het strand gelopen en lekker gegeten in een tentje.

Het bed was keihard, niet raar want het was gemetseld en matrassen konden dat niet compenseren. Ik mis de Auping nu al.

De volgende dag hebben we het zwembad weer geprobeerd en na het middaguur zijn we naar het strand gelopen. En inderdaad… olifanten op het strand… weer eens wat anders dan de kamelen in Dubai.

Morgen vliegen we naar Chiang Mai, met een boog om Bangkok heen, waar vandaag de noodtoestand is afgekondigd vanwege de ongeregeldheden bij de aanstaande verkiezingen..

Follow on Bloglovin

Chang Mai, Mae Sariang en Mae Hong Son

Chiang Mai

Vandaag met AirAsia naar Chiang Mai gevlogen. Klein probleempje bij het inchecken omdat ik nu mijn tasje met snoertjes en ander handige dingetjes, waaronder een schroevendraaier en mijn multimesje in mijn rugzak had gedaan.

Kwam niet door de controle, jammer. Maar voor de rest alles volgens plan. Om twaalf uur kwamen we in Chiang Mai aan en om één uur was de auto geregeld, een nieuwe Nissan Almere of zoiets.

Op weg naar Mae Sariang!

Tempels

Onderweg naar Mae Sariang kwamen we een mooi tempelcomplex tegen. Alhoewel ik in mijn shorts liep, werd dit toch als appropriate beschouwd en konden we naar binnen. Een hoog Bali gehalte maar niet minder mooi. Ook nog een plaatselijke markt tegengekomen…. We eten kikker vanavond!

Overnacht bij de Black Ant in Mae Sariang, een soort van boomhut… Wel heel knus.

We weten nu ook dat de hanen in Mae Sariang ongeveer om half zeven wakker worden en vinden dat wij dat ook maar moeten doen. Met z’n drieën probeerden ze de vrouwtjes er van te overtuigen dat zij toch de beste kukel hadden… Terwijl iedereen weet dat een goede kukel niet alles zegt..

 

Naar Mae Hong Son

Vandaag van Mae Sariang naar Mae Hong Son gereden. Eerst werden we verrast met een ontbijt en een lekkere cappuccino bij de Black Ant. Hadden we niet op gerekend omdat de kamerprijs maar 700 baht was, ongeveer 16 euro. Prima ontbijtje was daar bij inbegrepen… Na nog even door het dorp gewandeld te hebben zijn we rond twaalf uur op weg naar Mae Hong Son gegaan, 160 km voor de boeg/bumper.

Onderweg veel tempels, dorpjes waar van alles te koop was en veel bochten en natuur. Van de natuur kun je zeggen dat het hier winter is, sommige bomen laten het blad vallen en het is niet erg fris groen. Maar… de temperatuur is goed, zo rond de 28 graden.

Mooi op tijd aangekomen in het hotel. Mae Hong Son is de belangrijkste stad in het gelijknamige district en is erg gezellig.

‘s-Avonds rond de stadsvijver met de avondmarkt gelopen en een hapje gegeten. Viel een beetje tegen maar als je 320 baht moet betalen voor twee borden nudels met kip, cashew noten met zwarte saus en en 3 halve liters bier, dan mag je niet klagen.. Een baht is iets meer dan 2 cent.

Kortom, Mae Hong Son is een leuke stad. We blijven hier twee dagen. Morgen naar de longneck stam.

Het Longneck dorp

Vandaag op weg naar het longneck dorp waar de vrouwen ringen om hun nek dragen. Eerst met de auto even gezocht naar het dorp en omdat we het niet konden vinden hebben we een plaatselijke schipper gevonden die ons er met het bootje wilde brengen. Dat was een leuk tochtje over de snelstromende Pai rivier. Na ongeveer acht kilometer kwam het dorp in zicht en konden we te voet verder.

Indrukwekkend was het wel. We hebben wat spulletjes gekocht en natuurlijk foto’s gemaakt.

 

Na de middag de beroemde tempel op de berg in Mae Hong Son bezocht, met uitzicht over de stad. Het wit van de tempel stak prachtig af tegen het diepblauwe van de lucht.

Omdat het “pre election day” was, werd er geen alcohol verkocht, noch in de supermarkt, noch in het restaurant.

Gelukkig hadden we nog een blikje in de minibar..

Follow on Bloglovin

Pai, Tham Lod en Chiang Rai

Op weg naar Pai

We zijn vertrokken uit Mae Hong Son en op weg naar Pai. Onderweg gaan we naar de Tham Lod grot. Ik had thuis met Google Maps al een route gemaakt die ons daarheen zou leiden.

Dus vertrouwend op het huiswerk en de Tomtom zijn we op een gegeven moment linksaf geslagen, daarna nog een keer linksaf en daarna rechtsaf… De weg werd steeds slechter, het asfalt ontbrak steeds meer en op het laatst reden we op een onverharde weg en kwamen bij een tempel aan… Dit was duidelijk niet de Tham Lod grot. Was wel gezellig, het was zondagochtend en vele families kwamen daar tezamen.

Je kunt er vanuit gaan dat niemand Engels spreekt dus wij maar omkeren. Gelukkig hadden we een sim-kaartje met internet gekocht waarmee we de juiste plaats van de Tham Lod grot konden opsporen. Bleek toch twintig kilometer verder te liggen.

Uiteindelijk aangekomen en met een gids een klimpartij door de grot ondernomen. Met een bootje zijn we door de grotten gevaren. Het was – uiteraard – pikkedonker maar door de petroleumvergasser van onze gids konden we toch een goede indruk krijgen van de grot met…. Inderdaad… Stalactieten en stalagmieten.

Doorgereden naar Pai, een heel erg leuke stad met ’s avonds veel vertier.

De plek waar we sliepen was het resort van mister Chinn, een van oorsprong Chinees die ontzettend vriendelijk was. Mooie bungalow gehad.

De volgende dag op weg naar Chiang Rai. We proberen onderweg wat olifanten te spotten.

 

Op weg naar Chiang Rai

Vandaag vertrokken uit Pai. Het was de bedoeling om in de buurt van Chiang Mai in een boomhut te slapen. Leek me wel leuk maar Conny had het gevoel dat er veel beestjes in de bomen waren. En omdat we in Mae Sariang al een soortgelijk iets hadden meegemaakt zijn we doorgereden naar Chiang Mai. Daar kwamen we dus een dag te vroeg aan maar dat bleek geen probleem te zijn. De Thais zijn over het algemeen niet zo moeilijk, er kan veel.

Onderweg zijn we op bezoek geweest bij een kleinschalige ecologische olifanten farm. We hadden niet zo’n zin in een compleet dagprogramma met de olifanten in een groot park. Zo’n dagprogramma bestaat uit rijden op een olifant, wassen van de olifant in de rivier en voeren van de olifant. Er staat in Vietnam al zoiets op het programma dus we hebben het bij “voeren van de olifant” gelaten.

Het zijn leuke beesten, best groot en ze hebben een slurf. Daarmee ritsen ze de bladeren van de takken die ze van de mahout kregen en eten die dan op, de takken lusten ze niet. Net als apen houden olifanten ook van bananen welke we op gepaste afstand hebben aangeboden..

 

Vandaag dus eigenlijk twee etappes in een keer gedaan. Tegen vijf uur aangekomen in het mooie hotel La Vie en Rose in Chiang Rai.

Morgen? Weten we nog niet. Keuze tussen de Gouden Driehoek en in Chiang Rai blijven… Het hotel heeft een zwembad..

 

Relaxen

We hebben besloten om rustig aan te doen. Dit houdt in dat we vandaag een beetje in de buurt van het hotel blijven. Eerst even naar de witte tempel, dan even zonnen en dan even de stad in.

Verrassend genoeg had de auto een deuk in de motorkap terwijl we hem er gisteren toch ongeschonden hebben neergezet op het parkeerterrein van het hotel. Natuurlijk geen briefje…

De witte tempel…Wat een prachtig bouwwerk!

Woorden komen te kort om te omschrijven wat Chalermchai Kositpipat met zijn team heeft gemaakt.

Terug in het hotel even bij het zwembad gezeten en daarna naar de stad en over de markt gelopen met zijn vele kraampjes waar de ingrediënten voor het avondmaal verkocht worden. Ja, een Albert Heijn zijn we hier nog niet tegengekomen!

Voor de verandering maar eens in een pizzahuis gegeten, met Heineken bier en patat. Smaakte goed!

Morgen dus naar het topje van Thailand, drielandenpunt met Myanmar en Laos.

Follow on Bloglovin

Drielandenpunt, Sukhothai en Ayutthaya

Het drielandenpunt

Vandaag zijn we via de scenic route langs de grens met Myanmar naar het noordelijkste puntje van Thailand gereden.

We wilden een Akha dorpje bezoeken waar de vrouwen nog in klederdracht lopen maar toen we daar aankwamen bleek dat ze dit alleen tijdens feesten en partijen doen.

Het dorp was in het geheel niet toeristisch, aan de ene kant viel dat mee maar aan de andere dus ook tegen. Doorgereden naar Mae Sia, de grens met Myanmar. Daarna naar het drielandenpunt. Wat een kermis! Een grote Boeda torende boven alles uit. Na het opium museum te hebben bezocht, zijn we weer terug naar het hotel gegaan.

De Gouden Driehoek viel wat tegen..

We hebben de was gedaan (laten doen) dus als je ons in de volgende foto’s in dezelfde kleren ziet, weet dan dat het gewassen is!

Stukje zakken

Vandaag is een reisdag, we zakken stukje af naar het zuiden. Sukhothai is het reisdoel en we hebben 450 km voor de bumper.

De reis ging voorspoedig, prima vierbaans rustige weg. Tijd gehad om ook even een Tesco te doen.

Iets na vieren aangekomen in het Pai Sukhothai Coffee Resort. Na het uurtje websurfen zijn we gaan eten in de stad. Het was niet de mooiste stad waar we in terecht gekomen zijn maar het Sukhothai Historical Park ligt hier vlakbij, daar gaan we morgen naar toe.

 

Sukhothai

Vandaag hebben we het Sukhothai Historical Park bezocht. Omdat het een behoorlijk groot park is, hebben we fietsen gehuurd. Extra voordeel is dat je wat rijwind vangt. Het is hier warmer dan in het noorden, schat dat de temperatuur boven de 35 graden is.

 

Het park is het overblijfsel van de hoofdstad van het koninkrijk Sukhothai en ziet er vervallen uit. We hebben niet zoveel met ruïnes en na een drankje op een terrasje zijn we doorgereden naar Phitsanulok, kort ritje van 60 kilometer.

Slecht geslapen, ons hotel lag aan een drukke straat en duizenden spreeuwen twitterden er de hele nacht op los.

Ayutthaya

Vandaag zijn we nog een stuk afgezakt naar het zuiden, zitten nu op 100 kilometer van Bangkok.

Onderweg kwamen we langs de apen-tempel van Lopburi. De apen lopen hier los rond in de stad rondom de tempel. Grappig om te zien hoe ze door de elektriciteitskabels slingeren. Ze worden als heilig beschouwd en niets wordt hen in de weg gelegd.

Ze krijgen voedsel en drinken, bijvoorbeeld toen wij er waren Yakult en pakjes sinaasappelsap, toegeworpen met dozen tegelijk. Bananen en ander fruit wordt als offer geschonken. Het bordje “verboden te voederen” doet dan ook enigszins vermakelijk aan.

Ayutthaya is de hoofdstad van het vroegere koninkrijk Ayutthaya en is nog groter dan Sukhothai. Morgen gaan we ook hier de overblijfselen bekijken. Het is hier veel drukker dan in Sukhothai, je kunt hier zelfs een ritje op een olifant maken!

Het was even zoeken naar het #1 restaurant op Tripadvisor. Toen we het uiteindelijk gevonden hadden, bleek het gesloten te zijn en dat op zaterdagavond…

Historisch Park Ayutthaya

Follow on Bloglovin

Nakhon Pathom, Bridge on the river Kwai en Damnoensaduak Floatingmarket

Luxe

We hebben besloten om voor de laatste dagen voordat we naar Vietnam gaan, een centraal punt te kiezen van waaruit we excursies kunnen doen.

We zitten in Nakhon Pathom op een rustig resort. We blijven hier vier dagen en de eerste dag zijn we niet eens van het park af geweest. Het zwembad is fantastisch en omdat we de laatste dagen best veel gereisd hebben beviel ons deze dag rust prima.

Morgen gaan we naar Kanchanaburi om de plek te zien waar de brug over de Kwai gebouwd is tijdens de tweede wereldoorlog.

Karaoke

We zijn er achter gekomen dat de Thai een bijzondere hobby hebben. We zitten nu de hele avond al in de karaoke muziek. Het is tenenkrommend, niet om aan te horen. Komt niet door de onbekende liedjes maar door het volume en de zuiverheid van het geschreeuw. Alsof er varkens worden geslacht. We hebben hier twee restaurants, in de ene is een besloten feest met karaoke en in de ander zit een groep Thai te eten en ondertussen wordt er onophoudelijk meegekermd met vage muziek. Tja, het is blijkbaar hun hobby maar wij zijn er niet blij mee. We zijn trouwens de enige buitenlanders op het park dus we zijn behoorlijk in de minderheid. Deuren dicht en wachten tot het overgaat..

Bridge on the river Kwai

Vandaag zijn we bij de brug over de rivier Kwai geweest. Veel Nederlanders liggen er op de begraafplaats…

Morgen gaan we naar de grootste drijvende markt hier in de buurt.

 

De floating market -Damnoen Saduak

Je ziet dat wel eens op televisie of in een film… Allemaal bootjes waarop uiteenlopende kopwaar uitgestald staat en waarlangs je kunt varen om inkopen te doen.

Het ziet er dan allemaal heel gemoedelijk uit.

Wij hadden ook zo’n markt voor vandaag op het programma staan. We zijn naar Damnoen Saduak geweest. We hadden snel een parkeerplaatsje voor de auto gevonden en al snel kwam er een juffrouw die ons een boottocht over de markt aanbood. De onderhandelingen startten met een vraagprijs van 2000 baht. Uiteindelijk werd de koop gesloten voor 500, iets van 11 euro.

We werden meegenomen naar boot nummer 1. De toeristenbootjes bleken vrijwel allemaal gemotoriseerd te zijn. En dan niet met een groene oplaadbare elektromotor maar een oude benzine automotor die bij ons zeker niet door de uitlaatgassenkeuring gekomen zou zijn.

We hadden een tocht van een uur geregeld met in het midden een stop bij een lokaal marktje waar je wat te drinken kon kopen. Onze schipper zou ons na tien minuten weer op komen halen.

Bleek zijn motor kapot te zijn zodat we op vervangend vervoer moesten wachten.. een uur is lang genoeg…

Op weg naar Ho Chi Minh

We wisten het beiden zeker… onze vlucht zou om 19:35 uur vertrekken van Bangkok.

Omdat we de auto nog terug moesten brengen zouden we proberen om half vier in Bangkok te zijn, vier uur voor vertrek, dat moet toch kunnen…  om half een zijn we vertrokken voor de rit van 103 kilometer naar Bangkok. Tomtom ingesteld richting vliegveld.

Het was een drukte van jewelste in Bangkok, veel files, half uur stilgestaan maar plotseling kwam er schot in de zaak. Steeds minder auto’s wilden de richting uit die Tomtom aangaf. Bleek dat er aan het einde van de weg een blokkade te zijn. We waren hiervoor al wel gewaarschuwd maar het leek ons niet dat juist doorgaande wegen zouden zijn geblokkeerd. En tenslotte zei Tomtom… rechtdoor.. Wij dus weer omgekeerd en met een grote boog om Bangkok heengereden. Zestig kilometer en een anderhalf uur extra.

Bij het vliegveld aangekomen konden we de drop-off voor de auto niet vinden. Na drie keer hetzelfde rondje gereden te hebben is uiteindelijk iemand van de security police meegereden en heeft ons de weg gewezen.

Toen belde Fenny. We waren net met de auto bezig dus…  bel zo wel terug. Toen belde Fenny nog een keer, dus het was serieus. Bleek dat er redelijke paniek was want we hadden het vliegtuig van 11:35 uur moeten hebben in plaats van 19:35 uur. Fenny was gebeld door het reisbureau omdat men ons niet kon bereiken!

Uiteindelijk was er nog een plekje vrij op de vlucht naar Ho Chi Minh zodat we toch nog op de geplande datum onze reis in Vietnam konden beginnen. Was wel even stressen (ook voor Fenny…)

 

Follow on Bloglovin