Rondreis India – Rajasthan & Varanasi 2014
Het gaat dan eindelijk gebeuren, Paul zijn wens gaat in vervulling! We gaan naar India..
We reizen met Kras en gaan een rondreis maken door Noord-Oost India, hieronder staan de plaatsen die wij gaan bezoeken.
We hebben er allebei zin in en wij hopen jullie hele mooie foto’s te laten zien 🙂
15 tot 30 oktober 2014
Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Delhi.
We vlogen met Swissair met een tussenstop op Zurich. Wat ons betreft krijgt Swissair een warme douche. Het eten was prima en de aangeboden drankjes ook. Lekkere Zwitserse chocola.
Precies op tijd in Gandi AirPort in New Delhi aangekomen. Het was hier inmiddels kwart voor twaalf ’s nachts. Rit naar hotel Tavisha (twee nachten) duurde 45 minuten, om twee uur in ons bedje. Moeilijk in slaap kunnen komen… Morgen gaat de wekker om acht uur dus een kort nachtje.
Dag 2: Stadsbezoek Delhi.
Acht uur op… Half negen ontbijt en half tien op weg naar de Lotus tempel. Vervolgens naar  Qutab Minar en presidentiële gebouwen. India poort, langs het Rode Fort naar de Masjid-i-Jahan Numa moskee (leuke foto van de meiden) en daarna naar de herdenkplaats van Mahatmed Gandi.
Met een lekkere lunch ergens in het midden. Veel gezien van Delhi… Drukke om niet te zeggen chaotische drukke stad.
Terug in het hotel even op internet en daarna het diner op het dak… Kon allemaal veel slechter!
Dag 3: Delhi – Mandawa – Jhunjhunun (ca. 280 km).
Tja, het is een rondreis, dit betekent dat er veel rond gereden wordt. Vandaag hebben we 280 km gereden, op zich niet veel maar het waren allemaal kleine bochtige weggetjes. Het valt op dat de meeste wegen geen belijning kennen. Dat is geen probleem omdat er toch geen rekening gehouden wordt met de wegvakindeling. Als het zo uitkomt dan rijdt men gewoon tegen het tegemoetkomende verkeer in. Ook op de zogenaamde vierbaanswegen is dat geen probleem. Wat ook opvalt is dat het gebruiken van de toeter verplicht is, of in ieder geval zeer gewenst ten teken dat men in wil halen. Dit inhalen kan zowel links als rechts gebeuren.
De reis werk onderbroken door bezienswaardigheden en aan het eind, in Mandawa het compacte en drukke marktstadje, hebben we de oude 18e eeuws koopmanshuizen (havelis) en architectonische waterreservoirs  (baolis) bezocht en over de markt gelopen. Onze eerste belevenis in het donker door een Indiase markt lopen, men heeft weinig tot geen straatverlichting en de huizen zijn ook vrijwel niet verlicht. Alleen af en toe een peertje, meer niet. Levert wel sprookjesachtige beelden op..
We hebben overnacht in een hotel Desert Resort (één nacht), een in Sahara stijl gebouwd resort, mooie ronde kamers. Deed ons een beetje aan Merzougha in Marokko denken. ’s Avonds een poppentheatershow.
Dag 4: Mandawa – Pushkar (ca. 270 km).
De veronderstelling dat we weer een lange rit zouden maken kwam niet uit. De weg was redelijk vierbaans en we kwamen in de middag in Pushkar aan waar we de Brahma tempel en het heilige meer hebben bezocht. De Brahma tempel is gewijd aan de god Brahma die aan de oevers van het meer een bloemblaadje uit zijn hand liet vallen waardoor Puskhar is ontstaan. India kent duizenden goden maar de belangrijkste drie zijn Brahma (creator god), Vishnu (operator god) en Shiva (destroyer god).
Ook leuk door de hoofdstraat gewandeld en de markt bezocht. Leuke foto’s kunnen maken van de mensen in de straat inclusief de koeien welke allemaal, net als de varkens, als heilig worden beschouwd. De meeste koeien op straat zijn stieren. Als er een stierkalfje wordt geboren, wordt die los gelaten omdat die geen melk geeft.
Mooi hotel (Aaram Baagh, één nacht) met goed zwembad. ’s Avonds met z’n allen aan een lange tafel in de tuin gegeten. Optreden van een dansgroepje met een slangenbezweerder.
Dag 5: Pushkar – Jaipur (ca. 140 km).
Redelijk kort ritje naar Jaipur, ook wel de roze stad genoemd. Hier blijven we twee dagen omdat er veel te zien is in de stad. Conny kreeg steeds meer last van haar hand, waarschijnlijk vanwege een soort van ontsteking door het vele mochila haken van de afgelopen weken. Omdat ook Nadja een dokter nodig had vanwege buikklachten is de dokter in het hotel Mandawa Haveli (2 nachten) gekomen en heeft Conny een injectie gekregen en wat pilletjes tegen de pijn. De volgende morgen ging het al weer een beetje beter met haar.
Dag 6: Stadsbezoek Jaipur.
We hebben het observatorium van Jantar Mantar bezocht. Ik vond het heel indrukwekkend. Er was een Vrihat Samrat Yantra zonnewijzer die met een nauwkeurigheid van 2 seconden de tijd aangaf.
Verder hebben we het Amber Fort, het City Palace, het windpaleis, het waterpaleis en de markt bezocht. Samen met Gerdien en Ed naar een cache gezocht maar  niet gevonden. Maar wel een leuk ritje met de tuktuk.
Dag 7: Jaipur – Fatehpur Sikri – Agra met de Taj Mahal (ca. 250 km).
Vandaag gaan we naar Agra, naar het fort van Agra en de Taj Mahal, één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Vanuit het fort van Agra heb je een mooi uitzicht op het imposante, wit marmeren mausoleum. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het grafmonument tussen 1632 en 1648 bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden ook diens resten bijgezet in de tombe. Heel indrukwekkend. Geslapen in hotel Utkarsh Vilas (één nacht)
Dag 8: Agra – treinreis naar Jhansi – Orchha.
Voor de verandering zijn we vandaag per trein naar de volgende bestemming gegaan. Leuk om ook eens zo’n overvol station mee te maken. De trein was luxe, er waren stoelen gereserveerd zodat iedereen een zitplaats had.
’s Middags stond er een bezoek aan een tempel op het programma maar omdat we een beetje tempel-moe waren, besloten we niet mee te gaan. Conny ging een uurtje rusten en ik heb het zwembad bezocht.
Jammer… de groep heeft na afloop van het tempelbezoek de verjaardag van Silvia en Marije gevierd met vuurwerk en drank. Hebben we mooi moeten missen!
Dag 9: Orchha – Khajuraho (ca. 185 km).
Vandaag is het Divali, feest van het licht. Dit wordt in India gevierd met vuurwerk. We zijn door het dorp gelopen en in ons hotel van een vuurwerkshow genoten. Er was volop rum met cola.
Dag 10: Khajuraho.
Khajuraho is vooral bekend geworden wegens de vele tempels met erotische afbeeldingen en beeldhouwwerken uit de Kamasutra. Omdat vandaag de tweede dag van Divali gevierd werd waren er veel mensen op de been. Overal hoorde je gezang en muziek.
’s Middags hebben we een safari tour met een jeep gedaan naar het Panna Tiger Reserve Park. Helaas bleken de tijgers onvindbaar maar we hebben wel antilopes, hertjes, zwijnen en een krokodil gezien.
Dag 11: Khajuraho – Allahabad (ca. 310 km).
De reis naar Allahabad was zwaar, we moesten om half vijf op om om zes uur met de bus te vertrekken over zeer slechte wegen vol kuilen en gaten. Maar onze chauffeur deed zijn best en ondanks huiveringwekkende moves kwamen we tegen vijf uur ongeschonden aan in Allahabad.
Dag 12: Allahabad – Varanasi (ca. 135 km).
In Allahabad komen de twee belangrijke rivieren samen. De Yamuna, waar de Taj Mahal in Agra aan ligt, komt hier samen met de Ganges. Dit is een heilige plaats en om de zes jaar komen hier, volgens onze gids 12 miljoen, Â bedevaartgangers samen om een bad te nemen in de Ganges. Â We hebben op het festivalterrein rondgelopen en mooie mensen gezien…
Vandaag ook het huis van de familie Nehru bezocht en daarna de Ganges gevolgd naar Varanasi “de eewige stad”, de belangrijkste pelgrimsplaats van India. De dochter van Jawaharlal Nehru was Indira welke later met een Gandhi zou trouwen en als Indira Gandhi de eerste vrouwelijke president van India zou worden.
Tegen de avond zijn we met de fietsriksja naar de avondceremonie aan de oever van de Ganges geweest. De avondceremonie vindt elke avond plaats. Â Op de boot hadden we een goed uitzicht op de lijkverbranding die hier 24 uur per dag, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar plaats vindt.
De brandstapels gaven de oevers een spookachtige aanblik. De gids vertelde dat per lijkverbranding zo’n 30 kilo hout nodig was en dat het 10.000 roepies kostte om het ritueel te voltrekken. Na de verbranding werden de resten in de Ganges gegooid waarbij het niet zo belangrijk was of het hele lijk wel tot as verbrand was.
Mensen die geen geld hadden om deze ceremonie te betalen, konden terecht in het gratis crematorium.
Wie aan de oevers van de Ganges sterft, valt ‘moksha’ (verlossing) ten deel.
Dag 13: Boottocht en stadsbezoek Varanasi, vrije middag.
Om half 5 opgestaan om bij zonsopgang de ochtendceremonie vanuit de boot bij te wonen.  Mensen wassen en baden zich in de Ganges, er komen pelgrims uit alle windstreken zich baden bij één van de vele ‘ghats’, verzamelplaatsen voor levende, stervende en dode Hindoes. Weer heel indrukwekkend. ’s Middags de Bharat Mata tempel bezocht en een brokaat-weverij.
Dag 14: Varanasi – Sarnath, nachttrein naar Delhi.
We hebben in Sarnath de plaats bezocht waar Boeddha zijn eerste preek hield. ’s Middags hebben we nog wat gewandeld en ons voorbereid op de reis met de nachttrein naar Delhi.
’s Avonds vertrokken naar Sarnath om om half elf de trein naar Delhi te pakken. Weer een hele belevenis, zo’n nachttrein.
Dag 15: Vliegreis Delhi – Amsterdam.
Om negen uur in Delhi aangekomen in ons hotel waar we ook de eerste nacht geslapen hebben. Omdat we nog geen cache hadden gevonden in India zijn we vandaag met Jos en Marije en Ed en Silvia naar een park gegaan waar er eentje verstopt was. Gevonden!
Na het laatste diner op het dakterras gewacht totdat de bus ons naar het vliegveld bracht. Ons vliegtuig vertrok om half twee ’s nachts.
Dag 16: Aankomst Amsterdam.
Negen uur ’s ochtends zijn we na een goede vlucht weer op Hollandse bodem geland.  Niek heeft ons opgehaald en na een kopje koffie bij hen thuis lekker weer naar ons eigen huis vertrokken. Moe, maar wel weer met prachtige herinneringen en totdat de dementie toeslaat, zullen we met veel plezier terugdenken aan onze eerste groepsreis met Kras.
Foto’s van de groep: