Phnom Penh 15-17 januari

Ma 15 jan
Naar het vliegveld voor onze trip naar Cambodja, een koffer in het Baiyoke hotel laten staan, die halen we weer op als we terugkomen over een week. We hebben niet alles nodig in Cambodja.
Goede vlucht volgens schema met Thai Smile.
Op Phnom Penh werden we zoals verwacht opgehaald door een gids (Bonton) van Khiri Travel Cambodia en naar ons hotel gebracht. Midden in het centrum. Veel bromfietsen hier. De tuktuk is hier een bromfiets met een aanhangkarretje, wel primitief maar het werkt allemaal als een speer. Mede omdat er geen stoplichten zijn ziet het er allemaal chaotisch uit maar niemand maakt zich boos of druk en alles rijdt zonder probleem langs en door elkaar. Geen getoeter..

Di 16 jan
City trip Phnom Penh. Als eerste een bezoek aan de S21 gevangenis die dienst deed tijdens het bewind van Pol Pot tussen 1975 en 1979. De gevangenis werd gebruikt als “ondervragings” ruimte voor degenen die collaboreerden met de KGB, CIA of een hoog op de ladder van aanzien stonden. Het idee van Pol Pot was dat het leven op het land veel beter voor de mens was dan het leven in de stad, iedereen moest de stad verlaten om op het land te werken. Onder dwang werd Phnom Penh en andere steden omgetoverd tot een spookstad. Tegenstanders werden gemarteld, opgesloten en verhongerd. Het werken op het land werd beloond met een schepje rijst per dag, te weinig om van te leven en teveel om van dood te gaan.
Veel indrukken uit die tijd, schilderijen van de enkele overlevenden van de 2 miljoen omgebrachte Cambodjanen gaven een goed beeld van de omstandigheden. Indrukwekkend!
Als de behandeling in de S21 gevangenis klaar was, mocht je naar Ke Cheung, de plek waar je vervolgens omgebracht werd en je lichaam of verbrand of in een massagraf terecht kwam. Hebben we ook bezocht. De boom waartegen kleine kinderen en baby’s doodgeslagen werden, maakte de meeste indruk…

De rest van de dag verkennen we nog enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Onafhankelijkheidsmonument, Koninklijk Paleis, de Zilveren Pagode en het Nationaal Museum.

Aan het eind van de dag nog even lekker gezwommen in het zwembad van ons Palm Tree Boutique hotel.

 

Follow on Bloglovin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.